Digitale snelweg langs de achterdeur

Radardetector D2050 Axis
Demo radardetector
1 februari 2018
Interieur museum (1)
Masterclass tijdens museum vakdagen
1 april 2018

Digitale snelweg langs de achterdeur

Mobieltje in een hand

Als u in gedachten voor uw woning staat, ziet u meestal wel waar de zwakke beveiligingsplekken zitten. Dat raampje naast de keukendeur. Of de balkondeuren op de eerste verdieping. Lastiger wordt het als het gaat om zwakke plekken in de digitale infrastructuur van uw huis. Lees in het eerder op LinkedIn verschenen artikel hoe u dat zo goed mogelijk kunt (laten) aanpakken. 

Enthousiast laat hij aan zijn vrienden zien wat voor gadget-app hij nu weer op zijn smartphone heeft. ‘Hier, moet je kijken. Hiermee kan ik altijd zien wat er in mijn huis gebeurt, ook als we er niet zijn.’ Hij heeft zijn hele woning volgehangen met camera’s. Slimme jongen die nu nog ongezien binnen kan komen. Scherp beeld ook, trouwens. Over een aantal weken zal blijken dat hij niet de enige is, die altijd ziet wat er in zijn huis gebeurt.

De software waarmee de camera’s worden aangestuurd en waarmee de app contact maakt, is snel ontwikkeld en getest. Alles werkt. Helaas werkt ook het ‘achterdeurtje’ waarmee een hacker ongezien toegang kan krijgen tot zijn camerasysteem. En zo wekenlang kan meekijken in zijn huis, totdat de fabrikant meldt dat er een bug in de software zit. Onze gedupeerde weet niet hoe snel hij de camera’s uit zijn huis moet halen en de app van zijn telefoon…

Onveilige digitale achterdeuren komen helaas nog te vaak voor. Veel mensen vinden het nu eenmaal leuk om van alles en nog wat met hun telefoon op afstand te bedienen. Ze vragen zich echter zelden af hoe veilig dat eigenlijk is. Omdat ze ervan uitgaan dat beveiligingsapparaten ‘wel veilig zullen wezen’, maar dat is niet vanzelfsprekend.

Het begint met bewustwording

Nu naar u. Ga eens in gedachten voor uw woning staan. De ramen en deuren die u ziet, kunnen goed tegen inbraak worden beveiligd. Met contacten op de kozijnen, glasbreukdetectoren en bijvoorbeeld camera’s die allemaal aangesloten zijn op een beveiligingssysteem. Zo wordt het potentiële insluipers knap lastiggemaakt.

Maar ziet u ook de digitale snelweg die langs het huis loopt? Waarop bits en bytes voorbijrazen die ook de afslag naar uw woning nemen? Heeft u enig idee hoe benaderbaar de router is die u gekocht heeft bij een elektronicagigant? Wie is de fabrikant en hoe ‘cybersecure’ is het apparaat? En hoe goed afgeschermd zijn de digitale verbindingen in uw woning? Om uw vastgoed optimaal te beschermen, moet u zich bewust zijn van álle beveiligingsrisico’s, ook die van de digitale verbindingen.

Dubbel op uw hoede

Gebruik alleen componenten en systemen van gerenommeerde leveranciers, van wie u zeker weet dat ze veel aandacht schenken aan het voorkomen van niet-beveiligde, digitale achterdeurtjes.

Daarmee verkleint u de kans op ongenode gasten. Digitale verbinding maken via VPN (Virtual Private Network) is een goede manier om veilig(er) gebruik te maken van internet. Check wel altijd welke VPN-aanbieder de voor u meest veilige software aanbiedt. Er kan een addertje onder het gras zitten; sommige VPN-aanbieders leggen bijvoorbeeld uw gegevens vast (‘loggen’). Dat hangt vaak samen met de wet- en regelgeving in het land waar de aanbieder is geregistreerd.

Loopt u warm voor de nieuwste snufjes? Hoe leuk, handig en ‘indrukmakend’ ze ook zijn, het is niet altijd verstandig om de nieuwe gadgets meteen aan te schaffen. Ze zijn extra kwetsbaar omdat er nog ontwikkelfouten of bugs in kunnen zitten. Check eerst de bevindingen van andere gebruikers. Controleer daarnaast regelmatig of er updates zijn en installeer deze ook.

Als u vanuit kennis, positie of vermogen een interessant object voor inbrekers en hackers zou kunnen zijn, wees dan dubbel op uw hoede. U loopt eerder het risico om het slachtoffer te worden van een zorgvuldig geplande inbraak of inbreuk op uw privacy dan van willekeurige gelegenheidsdiefstal. In uw geval volstaan uitsluitend technisch maatregelen misschien niet en zullen aanvullende bouwkundige en organisatorische stappen moeten worden genomen.

En onze gedupeerde? Die heeft inmiddels een ander beveiligingssysteem. Wel weer met camera’s en ook weer met een app. Maar deze keer heeft hij zich professioneel laten adviseren en hoogwaardige apparatuur laten installeren. Zijn privacy is hem de extra kosten meer dan waard.

Tips voor (Technische) beveiliging

Wees u altijd bewust van de zichtbare én onzichtbare (digitale) risico’s. Een aantal tips kan u hierbij helpen.

  • Zorg voor veilige digitale verbindingen (VPN, encryptie, etc.).
  • Een beveiligingsapp is leuk en handig, maar verwijder de app direct van uw smartphone als u hem niet meer gebruikt.
  • Wees voorzichtig met slimme huishoudelijke apparaten of speelgoed. Er zijn bedrijven gehackt door middel van een smart waterkoker (!). En in een andere casus luisterden hackers gesprekken af via de ‘Wi-Fi Hello’ barbiepop.
  • Weet wie de producent is van de toe te passen beveiligingsproducten.
  • Weet hoe de software-updates worden geregeld en update regelmatig.
  • Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn (en het alarmsysteem ingeschakeld) ook als u ‘even’ weggaat. Een inbreker die u met een boodschappentas de deur uit ziet stappen, heeft aan 30 seconden genoeg om binnen te komen. 

Tot slot

Laat u goed adviseren. Iedereen heeft zijn eigen wensen op het gebied van beveiliging en iedereen maakt zijn eigen afweging van risico’s. Een beveiligingsprofessional kan u helpen de juiste balans te vinden tussen veilige beveiliging en een ongedwongen levensstijl.

Werken bij